Hatha Yoga

Klooster Simpelveld Yoga Body & Mind is gebaseerd op de klassieke Hatha yoga. Het woord yoga komt uit het Sanskriet en betekent samenbrengen, in juk verenigen of evenwicht. De betekenis van Hatha is zon (ha) het mannelijke en maan(tha) het vrouwelijke. Het gaat om het verenigen van de tegenpolen in jezelf.

Hatha yoga is een heel open stroming binnen de yoga, zonder duidelijke oprichters of goeroes. Ieder kan er het zijne in vinden. Dit maakt deze stroming zo mooi en divers.

De rol van de docent is anders. Er wordt richting en energie in de les gegeven zonder mensen te belemmeren in hun concentratie. Houdingen worden niet tot in de detail gecorrigeerd. Er wordt een veilige stabiele basis aangereikt en daarbinnen is er bewegingsvrijheid voor ieder lichaam. Aan deze benadering moeten mensen soms wennen, onze cultuur is gericht op prestatie. Maar goed en fout zijn zaken van het ego. In de Hatha yoga probeer je dit juist los te laten. 

Alle Hatha yoga lessen die u kunt boeken in onze online agenda zijn toegankelijk voor iedereen. Let er wel op dat de lessen zijn onder verdeeld in levels. Basic is gericht op de basis van de beoefening, All level verschilt per les van intensiviteit goed te volgen voor iedereen, Strong is ervaring met yoga vereist en gaat meer in op de techniek, Meditatief rustige meditatieve lessen toegankelijk voor iedereen. We bieden in ieder les opties aan in houdingen die u helpen niet over u grenzen te gaan. Het is aan u zelf ook goed u eigen grens te bewaken tijdens de yogabeoefening.

Door yoga te beoefenen word je je meer bewust van jezelf. Je maakt contact met je lichaam, je adem, je gedachtes en emoties. Door inspanning en ontspanning te oefenen, zal je merken dat je op verschillende niveaus evenwichtiger en flexibeler wordt. Je zult je letterlijk en figuurlijk beter in je vel voelen.

Belangrijkste asana’s waaruit de lessen bestaan:

*Staande houdingen- deze geven mobiliteit in spieren en gewrichten en stabiliteit aan je lichamelijke houding.

*Omgedraaide houdingen- helpen je alledaagse vermoeidheid, pijn en stress te verzachten, door het zenuwstelsel tot rust te brengen. Ze brengen vitaliteit, mentaal evenwicht en emotionele stabiliteit.

*Vooroverbuigingen- hierbij wordt de achterzijde van het lichaam gestretcht, deze houdingen helpen je lichaam gelijkmatig te ontwikkelen en werken kalmerend.

*Achterovenbuigingen- geven een licht en energiek gevoel. Strekken de voorzijde van het lichaam en het borstgebied dat zorgt voor liefde en mededogen.

*Draaihoudingen- zijn een interne massage van buik, organen en klieren en versterken je onderrug en bekkengebied. 

Pranayama voorziet het lichaam van nieuwe levenskracht en energie. Het helpt de geest onder controle te krijgen. Je voelt je rustiger en verkwikte, terwijl de krachten van het positief denken toenemen. De innerlijke helderheid en concentratie zullen zich meer ontwikkelen. Ook tijdens het mediteren.

Om te weten wat yoga inhoudt kun je beter zelf ervaren. In het begin lijkt het misschien niet veel meer dan een reeks vreemde lichaamshoudingen die de lichamelijke lenigheid verbeteren. Na een tijdje word je je bewust van subtiele veranderingen in de wijze waarop je in het leven staat. Door regelmatige inspanning gevolgd door ontspanning zullen de lichaamsfuncties met elkaar in harmonie komen en de geest verstillen. Er ontstaat een gevoel van innerlijke vrede en harmonie, je ware natuur. Deze zelfrealisatie is datgene waarnaar we allen zoeken, en dat is de essentie van yoga.

Er bestaan veel soorten en vormen yoga die alle leiden tot hetzelfde doel. Het is daarom belangrijk te proberen en te voelen of deze vorm van yoga bij jou past.